Παρέμβαση για τα αστικά ΚΤΕΛ

Σήμερα 22/3 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση του Συντονισμού για τις Αστικές Μετακινήσεις σε κεντρική στάση της πόλης (Goodys), ως συνέχεια του αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση των ΚΤΕΛ απέναντι στις ευπαθείς ομάδες του Ηρακλείου. Η παρέμβαση γινόταν μέσα στα λεωφορεία, τα οποία σταματούσαν ομάδες του συντονισμού προκειμένου να μπουν και να μοιράσουν την ανακοίνωση. Στα πλαίσια των δράσεων αναρτήθηκαν επίσης τρία πανό στο κέντρο και στο πανεπιστήμιο.

Η επόμενη συνέλευση του συντονισμού είναι Πέμπτη 23/3 στο Φυσικό

 

ακολουθεί η ανακοίνωση:

Την Τρίτη 22 Νοέμβρη, καλείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η πρώτη ανοιχτή συνέλευση με σκοπό το συντονισμό δράσεων για τη διεκδίκηση μείωσης του κόστους μεταφοράς, που επιβάλλεται στην πόλη από το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου. Το υπέρογκο κόστος εισιτηρίων και καρτών, το οποίο φυσικά πέφτει στις πλάτες εργαζομένων και φοιτητών που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις αστικές μεταφορές, είναι αποτέλεσμα των κερδοσκοπικών τακτικών της εταιρείας Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου. Η εν λόγω εταιρεία, εκμεταλλευόμενη το μονοπώλιο που συντηρεί με τις ευλογίες του κράτους, απομυζεί τις τσέπες των πολιτών του Ηρακλείου που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας για την επιβίωσή τους.

 

Στην συνέλευση συμμετέχουν φοιτητές από όλες τις σχολές του πανεπιστημίου, και μία βδομάδα μετά αποφασίζονται διαμαρτυρίες στην Πρυτανεία την Τετάρτη 30/11 και στα γραφεία του Αστικού ΚΤΕΛ την Πέμπτη 1/12, με αιτήματα τη μείωση του αντιτίμου του εισιτηρίου και της μηνιαίας κάρτας σε λογικά επίπεδα, με την παραχώρηση σχετικού κονδυλίου από το κράτος. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω υπήρξε η πενιχρή μείωση από μεριάς των ΚΤΕΛ κατά 5 ευρώ στη τιμή της κάρτας, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος της μειωμένης μηνιαίας κάρτας ανέρχεται πλέον στα 40 ευρώ, τιμή που παραμένει απαγορευτική για το σύνολο των φοιτητών του Ηρακλείου. Επιπρόσθετα, με την τιμή της κάρτας να εξακολουθεί να είναι δυσπρόσιτη, η πρυτανεία δεν φαίνεται πρόθυμη να βοηθήσει σε ουσιαστική μείωση για την ελάφρυνση των φοιτητών, στηρίζοντας έτσι τον πολιτικό συμμάχο του πρύτανη, αρχιμετόχο Κ.Βουλγαράκη ˙ ο οποίος ,μάλιστα, δεν έκανε κάμια κίνηση για μείωση του κόστους συγκοινωνιών για το σύνολο του Ηρακλέιου.

 

Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων, η στάση της πρυτανείας του Π.Κ. με τις ανακοινώσεις της ήταν ξεκάθαρη. Κύριος στόχος της να αποπροσανατολίσει τον κόσμο του Ηρακλείου και να διχάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, ποινικοποιώντας κάθε κινητοποίηση που “αμαυρώνει το brand name του πανεπιστημίου”, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρύτανης σε συνάντηση που είχαμε μαζί του. Αιτία της προαναφερθείσας συνάντησης, η τιμωρητική διακοπή των δρομολογίων του λεωφορείου που μετέφερε τους εστιακούς φοιτητές από και προς την πανεπιστημιούπολη, με υποτιθέμενη αφορμή την αποκατάσταση ορισμένων βαμμένων τοίχων στα κτήρια του πανεπιστημίου. Το με ποιον ακριβώς τρόπο η διακοπή των -προπληρωμένων εκ σύμβασης- δρομολογίων θα μετουσιωνόταν στην αποκατάσταση των τοίχων, ούτε ο ίδιος ο πρύτανης δεν κατάφερε να μας αιτιολογήσει.

 

Παρά την μείωση της τιμής της κάρτας, η κάτασταση παραμένει η ίδια. Η καταγγελία των κινητοποιήσεων απο τις πρυτανικές αρχές δεν θα μας πτοήσει. Το αδιαπραγμάτευτο των αναγκών μας καθιστά την συνέχιση του αγώνα μας απαραίτητη. Καλούμε την φοιτητική κοινότητα και όλη την κοινωνία του Ηρακλείου να παραταχθεί μαζί μας. Επόμενη συνέλευση του συντονισμού για τις αστικές μεταφορές, Πεμπτη 23/3 14:00 στο αμφιθέατρο Β του Φυσικού.

Συντονισμός για τις Αστικές μεταφορές Ηρακλείου

 

Υλικό από τις παλαιότερες κινητοποιήσεις: https://youtu.be/HigpoefXokw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *