Ανακοίνωση του Συντονισμού για τις αστικές μετακινήσεις

Ανακοίνωση του Συντονισμού για τις αστικές μετακινήσεις που αναφέρεται στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Πρυτανεία την Τετάρτη 30/11, στην διοίκηση των αστικών ΚΤΕΛ την Πέμπτη 1/12, στις μαζικές εισβολές στα λεωφορεία την Πέμπτη 1/12 και Τρίτη 6/12 όπως και στον τρίωρο αποκλεισμό των λεωφορείων την Τρίτη 6/12:

Ανακοίνωση του Συντονισμού για τις Αστικές Μεταφορές

Την Τρίτη 22 Νοέμβρη, καλείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η πρώτη ανοιχτή συνέλευση με σκοπό το συντονισμό δράσεων για τη διεκδίκιση μείωσης του κόστους μεταφοράς που επιβάλλεται στην πόλη από το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου. Οι αφορμές πολλές. Η πλήρως αδικαιολόγητη καθυστέρηση 2μιση μηνών, από πλευράς του ΚΤΕΛ, της έκδοσης των 97 καρτών δωρεάν μεταφοράς για τους φτωχότερους φοιτητές της πόλης του Ηρακλείου, η ανεπάρκεια των γραμμών που συνδέουν τις φοιτητικές εστίες της Κνωσσού με το Πανεπιστήμιο, η ολοένα αυξανόμενη παρουσία ελεγκτών στα δρομολόγια. Πάνω απ’ όλα όμως το αβάσταχτο κόστος μεταφοράς το οποίο φυσικά πέφτει όλο στις πλάτες φοιτητών και εργαζομένων, που είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τις αστικές μεταφορές προς όφελος εργοδοτών, μελλοντικών και παρόντων.

Στη συνέλευση συμμετείχαν φοιτητές από όλες τις σχολές του πανεπιστημίου, και μία βδομάδα μετά αποφασιζονται διαμαρτυρίες στην Πρυτανεία την Τετάρτη 30/11 και στα γραφεία του Αστικού ΚΤΕΛ την Πέμπτη 1/12, με αιτήματα τη μείωση του αντιτίμου του εισιτηρίου και της μηνιαίας κάρτας και την παραχώρηση σχετικού κονδυλίου από το κράτος. Λόγω της αδυναμίας ή/και απροθυμίας των θεσμικών μας συνδικαλιστικών οργάνων ως φοιτητών να στηρίξουν τις αποφάσεις αυτές, οι δράσεις είχαν αυτόνομο χαρακτήρα, χωρίς όμως να μειώνεται η μαζικότητα και η δυναμικότητα τους λόγω αυτού.

Οι απαντήσεις που λάβαμε από τον Πρύτανη και τον Πρόεδρο των ΚΤΕΛ ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες. Ο Πρύτανης, αρνούμενος να εκδώσει κάποιου είδους ανακοίνωση αναγνώρισης των αιτημάτων μας, μας διαβεβαίωσε πως “κάτι θα κάνει”, χωρίς φυσικά να δεσμευτεί με οποιοδήποτε τρόπο για το πώς και το πότε. Ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ, όντας φανερά αποκομμένος από την πραγματικότητα, αδυνατούσε να καταλάβει το πρόβλημα, αποποιούμενος παράλληλα κάθε ευθύνης, παραπέμποντάς μας στις αρχές του Πανεπιστημίου και του Υπουργείου Μεταφορών. Από την πλευρά μας, οι κινήσεις αυτές είχαν σκοπό να παρουσιάσουμε και τυπικά τα αιτήματά μας. Ποσώς μας ενδιαφέρει να λύσουμε εμείς τα θέματα συννενόησης μεταξύ των υπευθύνων αρχών για το πρόβλημα, ούτε να τις πείσουμε σχετικά με την ύπαρξή του.

Μετά και από τις δράσεις αυτές, έγινε ξεκάθαρο πως ο αγώνας δε μπορεί παρά να πάρει μορφή άμεσης υλικής πίεσης, παράλληλα με δυναμικότερη προπαγάνδιση των αιτημάτων προς τα κομμάτια της κοινωνίας τα οποία αφορούν. Με αυτό το σκεπτικό, την Πέμπτη 1/12 και και την Τρίτη 6/12, επιβιβαστήκαμε μαζικά σε λεωφορεία προς και από το Πανεπιστήμιο, αρνούμενοι να κόψουμε εισιτήριο και επιτρέποντας και στον υπόλοιπο κόσμο να επιβιβάζεται δωρεάν. Δεν ασκήθηκε κανενός είδους βία, αντιθέτως έγινε συζήτηση με τους επιβαίνοντες και τους οδηγούς και μοιράστηκε το κείμενό μας. Μάλιστα η πλειοψηφία των επιβατών με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή φάνηκαν να κατανοούν και να συμμερίζονται τα αιτήματα μας, ενώ παρόμοια αντιμετώπιση είχαμε και από τους περισσότερους οδηγούς.

Κάποια στιγμή όμως η διοίκηση των ΚΤΕΛ αποφάσισε πως οι πιέσεις μας δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Την Τρίτη, καθώς επιβιβαζόμασταν σε λεωφορεία από τη στάση του Πανεπιστημίου, οι οδηγοί λάβαν εντολή να ακινητοποιήσουν τα λεωφορεία έως ότου κόψουμε εισιτήρια ή αποβιβαστούμε. Το αποτέλεσμα ήταν 4 σταματημένα λεωφορεία στη στάση του Πανεπιστημίου για 3 ώρες, ενώ οι φοιτητές επιβιβάζονταν/αποβιβάζονταν στην κοντινή στάση του Νοσοκομείου και παράλληλα η κινητοποίηση γινόταν όλο και πιο μαζική. Στο αποκορύφωμα και ενώ είχαμε μετακινηθεί στη στάση του Νοσοκομείου, ο σταθμάρχης δίνει εντολή στα λεωφορεία να μη στρίβουν καν στη διασταύρωση, αφήνοντας όλο τον κόσμο να περπατάει προς το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο από την προηγούμενη στάση. Όλα αυτά για να μη χαθούν μερικά ευρώ από τα εισιτήρια που δε θα κόβαμε. Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση, αποφασίσαμε να λήξουμε την κινητοποίηση.

Η πρόθεσή μας σε καμία περίπτωση δεν ήταν να διακόψουμε την κυκλοφορία, πόσο μάλλον να δημιουργήσουμε προβλήματα σε ανθρώπους που χρειαζόταν να επισκεφθούν το Νοσοκομείο. Η ευθύνη γι’ αυτά ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση των ΚΤΕΛ, που συνειδητά επέλεξε να δράσει μ’ αυτό τον τρόπο ως αντίποινα στον αγώνα μιας μερίδας φοιτητών που διεκδικούν, το λιγότερο, βιώσιμα κόστη μεταφοράς, αγώνα ο οποίος αφορά όλο τον κόσμο που αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τις αστικές μεταφορές. Η επόμενη συνέλευση του Συντονισμού θα γίνει την Τρίτη, 13/12, στο Αμφ. Β του Φυσικού. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Ηράκλειο, 9/12/2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *