Για τις συλλογικές κουζίνες

Ελάτε με πιρούνια, ελάτε με μαχαίρια…

Η συλλογική κουζίνα αποτελεί μέρος της προσπάθειας επανοικοιοποίησης του χώρου μας στο πανεπιστήμιο, βασισμένη κι αυτή στο πρόταγμα της αυτοοργάνωσης. Σε μία περίοδο που οι κοινωνικές ανισότητες όλο και εντείνονται η ανάγκη για συλλογικοποίηση είναι πλέον επιτακτική.

Ο καπιταλισμός δεν είναι μόνο πολιτικοοικονομικό σύστημα, αλλά και ιδεολογία βασισμένη στο κέρδος, την κατανάλωση, την παραγωγικότητα, τον ανταγωνισμό και άλλες αξίες που διαμορφώνουν συμπεριφορές και αντιλήψεις. Η συλλογική κουζίνα αποτελεί μια πολιτική πρόταση εναντίωσης στη λογική αυτή προτάσσοντας τη συνεύρεση, την επικοινωνία και την πολιτική ζύμωση, ιδιαίτερα στο πανεπιστήμιο που κυριαρχούν ο ατομικισμός και ο στείρος επιστημονισμός. Σκοπός πέρα από την κάλυψη των αναγκών μας και τη διεκδίκηση του χώρου μας είναι η αναγωγή του προσωπικού μας χρόνου σε συλλογικό.

Σαν δράση η συλλογική κουζίνα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την συμμετοχικότητα. Δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη, καθώς δεν μοιράζουμε αλλά μοιραζόμαστε φαγητό, ιδέες και δυνατότητες οργάνωσης. Δεν υπάρχει μάγειρας, σερβιτόρος, λαντζιέρης, όλες οι διαδικασίες γίνονται χωρίς τη συντήρηση των σχέσεων αφεντικό-εργαζόμενος-πελάτης καλλιεργώντας κλίμα δημιουργικότητας και ριζοσπαστικοποίησης.

Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, ελάτε με το φαγητό σας, τις ιδέες σας ή τις συνταγές σας στο χώρο του ψυχιατρείου. Το φαγητό δεν έχει αντίτιμο αλλά ούτε είναι τσάμπα καθώς όλοι συνεισφέρουμε στη συλλογική κουζίνα. Θα υπάρχει όμως κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *