Ανακοίνωση-Καταγγελία της Συνέλευσης Φοιτητικών Εστιών Κνωσσού

Τον περασμένο μήνα στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο) έχει σημειωθεί μία σειρά περιστατικών που θυμίζουν περισσότερο ένα καθεστώς φυλακής παρά εστίας. Αναφερόμαστε σε:

  • Απροειδοποίητη εισβολή σε δωμάτιο εστιαζόμενης από 5 άτομα του πανεπιστημίου την ώρα που αυτή κοιμόταν με σκοπό να γίνει απειλή απομάκρυνσης του κατοικιδίου της (παρόλο που η συγκάτοικος και οι γείτονες της είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα).

  • Απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες και κατακράτηση ταυτοτήτων από φύλακες. Δηλαδή κάθε φοιτητής προκειμένου να μπει στο σπίτι του θα πρέπει να ταυτοποιεί τον εαυτό του, απαγορεύεται να φιλοξενήσει οποιοδήποτε πρόσωπο (φίλο, γονέα κλπ) ακόμα και για ένα βράδυ, ενώ έχει ζητηθεί μέχρι και η κατακράτηση αστυνομικής ταυτότητας στο φυλάκιο ώστε να επιτραπεί η είσοδος (πράγμα παράνομο).

Οι εντολές που δόθηκαν στους φύλακες περιλαμβάνουν επιπλέον την απαγόρευση φύλαξης ποδηλάτων στο κτίριο, την απαγόρευση παρκαρίσματος οχημάτων στην είσοδο, μέχρι και την απαγόρευση ταΐσματος των σκυλιών στην αυλή.

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις των εστιαζόμενων, η μέριμνα του πανεπιστημίου, που είναι υπεύθυνη για τη θέσπιση και εφαρμογή των αλλαγών αυτών, καλεί σε συνάντηση με τους κατοίκους. Όλοι οι κάτοικοι που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα εξέφρασαν ομόφωνα ότι οι κανονισμοί αυτοί δημιουργούν μόνο προβλήματα, ενώ προτάθηκαν αναλυτικά όλες οι αλλαγές με σκοπό να λυθούν.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι κανονισμοί που θεσπίζονται για την λειτουργία των σπιτιών μας, αποφασίζονται χωρίς να μας λάβουν υπόψιν. Έχουμε προσπαθήσει επανελημμένα στο παρελθόν να αναδείξουμε προβληματικές πολλών κανονισμών και θέταμε συγκροτημένες προτάσεις για αλλαγές, παρόλα αυτά όχι απλά τις αγνοούσαν, αλλά την τελευταία φορά μας απαγόρευσαν να βρεθούμε στη διαδικασία ψήφισης των κανονισμών.

Ομοίως και οι προτάσεις που θέσαμε στην συνάντηση αγνοήθηκαν πλήρως, χωρίς να μας δώσουν μία απάντηση. Το ίδιο διάστημα συνεχίζονταν τα περιστατικά απαγόρευσης από τους φύλακες με το πιο ακραίο να γίνεται απειλή για κλήση της αστυνομίας επειδή μία κάτοικος ανέβηκε στην εστία με τον φίλο της για το βράδυ.

Όταν ζητήσαμε από τη διοίκηση του ΠΚ να πάρει θέση για τα περιστατικά αυτά, λάβαμε μία ανακοίνωση από την πρυτανεία (μίσο μήνα μετά) που δεν δίνει καμία απολύτως απάντηση, ενώ αναφέρεται στην φιλοξενία ενός φίλου, συγγενή ή κατοικιδίου μας με φράσεις όπως ότι “αποσύρεται η νομιμότητα”, ότι θα στηθεί “κύκλωμα σφετερισμού”, ότι θα βγάζουμε λεφτά από τα δωμάτια μας και παρόμοιοι χαρακτηρισμοί που πραγματικά απορούμε αν αναφέρονται σε μας ή σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Το πιο ειρωνικό από όλα είναι ότι αναφέρουν πως οι φιλοξενίες “υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής”, ενώ είναι αυτοί που πληθαίνουν καθημερινά τα προβλήματα μας. Μόλις πριν λίγες μέρες, με το έτσι θέλω διέκοψαν τη λειτουργία του πανεπιστημιακού λεωφορείου που μεταφέρει δωρεάν τους εστιαζόμενους στη σχολή, με αποτέλεσμα να αλλάζουμε δύο αστικά και να πληρώνουμε ένα σωρό εισιτήρια. Επίσης απαγόρευσαν σε 20 φοιτητές να μείνουν το καλοκαίρι στις εστίες, παρόλο που έκαναν αίτηση για σοβαρούς λόγους, ενώ την ίδια στιγμή επινοικιάζουν δωμάτια σε ξένους φοιτητές και αφήνουν τα υπόλοιπα άδεια.

Τα προβλήματα αυτά δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά.
Είναι η καθημερινότητα που βιώνουμε ενάμισι χρόνο τώρα.

Όσο μένουν στους τέσσερις τοίχους της εστίας, η μέριμνα και η πρυτανεία του ΠΚ θα συνεχίσουν να αδιαφορούν και να δυσχαιρένουν τις ζωές μας.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φορέα να μας στηρίξει ανακδεινύοντας το θέμα προς τα έξω

Η ΕΣΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ – ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Συνέλευση Φοιτητικών Εστιών Κνωσσού

Περισσότερα για το ιστορικό των φοιτητικών εστιών Κνωσσού: https://goo.gl/3iWHrL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *